مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۴۲۷

تاریخ نظریه:

استعلام

در مورد آن دسته از پروندههایی که به طور مستقیم در دادگاه مطرح میشود نظیر تبصره یک ماده 285و مواد 306و 340قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392در صورتی که اقدامات تحقیقی و قضایی در خارج از حوزه قضایی دادگاه لازم باشد ،آیا اعطای نیابت قضایی از سوی دادگاه ذیربط به دادسرای محل اجرای نیابت و انجام اقدامات قضایی توسط دادسرا که در اصل موضوع حق ورود و مداخله ندارد ،دارای وجاهت است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اصولاً انجام نیابت قضایی توسط مرجع مجری نیابت در صورتی امکانپذیر است که مرجع یادشده از حیث قانون، صلاحیت انجام آن را داشته باشد و با توجه به اینکه در جرایمی که مستقیماً در دادگاه کیفری مطرح میشود )نظیر جرایم تبصره یک ماده 285و مواد 306و 340قانون آیین دادرسی کیفری مصوب (1392انجام تحقیقات مقدماتی باید توسط دادگاه انجام شود و امکان ورود مقامات دادسرا و انجام هرگونه تحقیق در آن وجود نداشته و فاقد وجاهت قانونی است .بنابراین و به قاعده اولویت امکان قانونی انجام نیابت قضایی توسط مقامات دادسرا در این جرایم وجود ندارد و نیابت در این موارد باید توسط دادگاه کیفری ذیصلاح انجام پذیرد. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۴۲۷ مورخ ۱۳۹۸/۰۹/۱۹ | مرکز حقوقی راهبرد