استعلام
با عنایت به حکم مقرر در ماده 23قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394و از طرفی تسری کلیه
احکام مندرج در قانون مذکور به جزء استثنائات قید شده در ماده 26قانون اخیرالذکر ،مستدعی است اعلام فرمایید
چنانچه شرکتی محکوم به پرداخت دینی شده باشد آیا امکان ممنوع الخروج کردن مدیران شخص حقوقی با لحاظ
احکام مقرر در مواد یاد شده وجود دارد ؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 98/210/14369مورخ 1398/9/6به شماره ثبت وارده 1421مورخ
،1398/9/9نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
اولا ،با عنایت به مستقل بودن شخصیت مدیران از شخصیت حقوقی شرکت ،و با توجه به اینکه قانون نحوه اجرای
محکومیتهای مالی مصوب 1394که از لواحق قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356میباشد ،ناظر به اجرای
احکام راجع به محکومعلیه است ،در فرض سؤال که محکومعلیه ،شرکت میباشد و نه مدیران ،امکان قانونی جلب یا
ممنوعالخروج نمودن مدیران شرکت بابت محکومبه که شرکت به تأدیه آن محکوم شده است ،توسط مرجع اجراکننده
رأی وجود ندارد.
ثانیا ،چنانچه برای مثال مدیرعامل به عنوان امضاکننده چک به همراه شرکت ،خوانده دعوای مطالبه وجه چک قرار
گیرد ،از آنجا که مطابق ماده 19قانون صدور چک مصوب 1355با اصلاحات و الحاقات بعدی ،متضامناً مسؤول
پرداخت وجه چک خواهد بود و اجراییه بر اساس تضامن علیه هر دو صادر میشود ،در این حالت که مدیرعامل
محکومعلیه تلقی و مشمول ماده 23قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394است ،به تقاضای محکومله
مطابق مقررات قرار ممنوعالخروجی وی تا زمان اجرای رأی یا ثبوت اعسار یا جلب رضایت محکومله یا سپردن تأمین
مناسب صادر میشود.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه