مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۴۱۵

تاریخ نظریه:

استعلام

با توجه به ماده 584قانون مدنی در صورتی که یکی از شرکای قرارداد مشارکت مدنی که متولی اداره شراکت و نگهداری سهم الشراکه است ،سهم الشرکه حاصل از مشارکت را علیرغم شرط امانت و عدم تصرف به نفع خود تصاحب و تملک نماید ،آیا موضوع واجد وصف کیفری تحت عنوان خیانت در امانت است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

احتراما ،بازگشت به نامه شماره 9000/9608/500مورخ 1398/8/28به شماره ثبت وارده 1415مورخ ،1398/9/4 در خصوص استعلام به شماره 670/3537/9036مورخ 1398/8/28معاون محترم برنامهریزی و آموزش دادگستری کل استان همدان ،نظریه مشورتی کمیسیون قوانین جزایی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: در فرض مطروحه در استعلام ،با توجه به ماده 584قانون مدنی چون شریکی که مال الشرکه در ید اوست و متولی اداره شراکت و نگهداری سهم الشرکه است امین محسوب میشود ،چنانچه از سوی وی با سوء نیت نسبت به سهم الشرکه سایر شرکا اعمالی صورت پذیرد که به ضرر آنان بوده و مصداق استعمال ،تصاحب ،تلف یا مفقود کردن مال باشد ،در این صورت به شرط تحقق سایر شرایط مقرر در ماده 674قانون مجازات اسلامی)تعزیرات( مصوب 1375علاوه بر ضمان نسبت به مال موصوف )نسبت به سهم شریک( موضوع از مصادیق بزه خیانت در امانت است .بدیهی است که تشخیص مصداق حسب مورد به عهده مقام قضایی رسیدگی کننده خواهد بود. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۴۱۵ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۰۴ | مرکز حقوقی راهبرد