استعلام
-1آیا چکهایی )حواله( که مؤسسات مالی و اعتباری در اختیار اشخاص قراردادهاند ،در هنگام درخواست صدور
قرار تأمین خواسته مشمول بند »ج« ماده 108قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی
مصوب 1379میباشد؟
-2چنانچه اسناد مذکور در هنگامی که به اشخاص تحویل داده شده است مربوط به مؤسسه مالی و اعتباری باشد؛
اما در هنگام مراجعه دارنده به آن مؤسسه برای وصول ،مؤسسه به بانک تبدیل و گواهی عدم پرداخت ممهور به
مهر بانک گردد ،وضعیت پاسخ چگونه است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
حواله های صادره از سوی مؤسسههای مالی و اعتباری سند ذمهای محسوب شده و مقررات اسناد تجاری از جمله
ماده 315قانون تجارت و اوراق تجاری واخواستشده موضوع بند ج ماده 108قانون آیین دادرسی دادگاههای
عمومی وانقلاب در امور مدنی مصوب 1379شامل آنها نمی شود .بنابراین ،حوالههای موضوع پرسش از
امتیازات اسناد تجاری مقرر درقانون تجارت برخوردار نیستند و از شمول مقررات چک در قانون صدور چک نیز
خارج می باشند .ضمناً تبدیل مؤسسه به بانک ماهیت حوالههای قبلی مؤسسههای مالی و اعتباری را تغییر نمیدهد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه