استعلام
در موضوع طلاق توافقی که زوجین هر دو خواهان میباشند ،چنانچه زوجه از همسرش وکالت بلاعزل در خصوص
تمام مسائل از جمله قبول بذل داشته باشد ،با توجه به اینکه دعوی غیر ترافعی است و دادگاه خانواده تابع
تشریفات نمیباشد و زوجین هر دو خواهان طلاق هستند ،آیا زوجه میتواند بدون تعیین وکیل مع الواسطه از طرف
شوهرش ،خود در دادگاه حاضر شود و دادگاه حکم به طلاق توافقی صادر نماید؟
پاسخ اداره کل حقوقی
در فرضی که زوجه به موجب سند رسمی وکالت در مطلقه نمودن خویش را با کلیه اختیارات اخذ نموده است ،از
آن¬جا که وفق ماده 33قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی ،1379وکیل حاضر در
دادگاه باید دارای شرایطی باشد که به موجب قوانین راجع به وکالت در دادگاه مقررگردیده و از حیث اصول
دادرسی نیز یک شخص نمیتواند هم طرحکننده دعوی و هم در قبال آن پاسخگو باشد ،لذا در صورتی که در
وکالتنامه مورد نظر ،وکالت با حق توکیل به غیر باشد ،زوجه با تفویض وکالت اعطایی از سوی زوج به وکیل
دادگستری برای قرار گرفتن در جایگاه خوانده ،میتواند مبادرت به تقدیم دادخواست طلاق نماید .شایان ذکر است
مواردی که جزو اصول دادرسی است ،منصرف از ماده 8قانون حمایت خانواده مصوب 1391میباشد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه