استعلام
در مواردی که موضوع دعوی اثبات نکاح است و یا دعوی مربوط به زوجین سابق است؛ مانند آنکه زوجه دعوای
جهیزیه را بعد از طلاق مطرح میکند و همچنین در زمانی که زوجه دعوای نفقه فرزند را مطرح میکند ،آیا طبق
ماده 12قانون حمایت خانواده مصوب 1391زوجه میتواند در محل سکونت خود اقامه دعوا نماید؟
پاسخ اداره کل حقوقی
امتیاز قانونی مذکور در ماده 12قانون حمایت خانواده مصوب 1391مبنی بر اجازه طرح دعوا توسط زوجه در
دعاوی و امور خانوادگی مربوط به زوجین در دادگاه محل سکونت زوجه )به جز مطالبه مهریه غیرمنقول(،
استثنایی وارد بر اصل طرح دعوا در محل اقامت خوانده )موضوع ماده 11قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و
انقلاب در امور مدنی مصوب (1379است؛ لذا در تفسیر این ماده باید به قدر متیقن اکتفاء نمود .بنابراین ،امتیاز
مذکور که صرفاً مربوط به دعاوی میان زوجین است ،شامل دعوای مطالبه نفقه فرزند از سوی مادر به طرفیت پدر
و دعوای اثبات زوجیت و همچنین دعاوی بعدی زوجین مطلقه نمیگردد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه