مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۳۹۹

تاریخ نظریه:

استعلام

-1مطابق ماده 309قانون آیین دادرسی کیفری صلاحیت دادگاه در رسیدگی به جرایم موضوع مواد 307و 308قانون آیین دادرسی کیفری هم شامل زمانی است که در سمت مذکور مرتکب جرم شده باشد و قبل از آن را هم شامل میشود .در صورتی که ارتکاب جرم در زمان تصدی سمت باشد لیکن رسیدگی در زمانی صورت گیرد که مرتکب در سمتهای فوق نباشد ،آیا مقررات مواد 307و 308لازمالرعایه است ؟ آیا با توجه به اطلاق ماده 138قانون مذکور ،انجام تشریفات مذکور در این ماده یعنی تایید رئیس کل دادگستری استان و حضور مقام قضایی در فرض فوق ضرورت دارد ؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولا ،به صراحت ماده 309قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392صلاحیت دادگاههای کیفری تهران و مرکز استان برای رسیدگی به جرایم اشخاص موضوع مواد 307و 308این قانون ،اعم از آن است که در زمان تصدی سمتهای مذکور یا قبل از آن مرتکب جرم شده باشند؛ لذا عدم تصدی این سمتها در زمان رسیدگی ،تأثیری در صلاحیت دادگاه ندارد. ثانیا ،لزوم موافقت رییس کل دادگستری استان با دستور تفتیش و بازرسی منزل و محل کار اشخاص موضوع مواد 307و 308قانون آیین دادرسی کیفری و همچنین لزوم حضور مقام قضایی جهت اجرای این دستور ،منوط به آن است که این افراد در زمان صدور دستور بازرسی ،واجد یکی از سمتهای مذکور در مواد یادشده باشند. لذا در صورت عدم تصدی سمت در زمان صدور دستور ،با توجه به استثنایی بودن حکم ماده 138قانون آیین دادرسی کیفری و لزوم اکتفاء به قدر متیقن ،باید مطابق عمومات بازرسی منازل و اماکن اقدام شود. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۳۹۹ مورخ ۱۳۹۸/۱۱/۲۳ | مرکز حقوقی راهبرد