استعلام
احتراماً به استحضار میرساند پس از صدور آراء از طریق کمیسیونهای بدوی و تجدید نظر ماده صد قانون
شهرداریها مبنی بر پرداخت جریمه در خصوص تخلفات ساختمانی و ابلاغ آن به مالکین ،بعضا افرادی از پرداخت
جریمه امتناع نموده که متعاقباً این شهرداری بر اساس تبصرههای 2و 3ماده 100قانون شهرداریها پرونده مربوطه را
به همان کمیسیون ارجاع و صدور رأی تخریب را خواستار میشود که پس از صدور رأی تخریب و ابلاغ ،مالک
آمادگی خود را جهت پرداخت جریمه اعلام مینماید .آیا کمیسیون فوق یا کمیسیون همعرض آن میتواند حکم صادره
مبنی بر تخریب را پس از پرداخت جریمه نقض کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
احتراماً ،بازگشت به نامه شماره 9000/9415/500مورخ 1398/8/22به شماره ثبت وارده 1366مورخ
،1398/8/25در خصوص استعلام شماره /201-1539م 821/مورخ 1398/7/17معاون محترم استاندار و
فرماندار ویژه شهرستان کرج ،نظریه مشورتی کمیسیون قوانین عمومی و بینالملل این اداره کل به شرح زیر اعلام
میشود:
در فرضی که متخلف مطابق تبصره 2ماده واحده الحاق یک بند و 3تبصره به ماده 99قانون شهرداری مصوب 1334
با اصلاحات و الحاقات بعدی به پرداخت جریمه محکوم شود ،مستند قانونی جهت تبدیل حکم جریمه مزبور به حکم
تخریب به لحاظ خودداری از پرداخت جریمه وجود ندارد و اصولاً بر خلاف حکم تبصره 2ماده 100قانون یادشده که
ضمانت اجرای عدم پرداخت جریمه ،صدور حکم به تخریب است ،در خصوص حکم به پرداخت جریمه صادره از سوی
کمیسیون موضوع تبصره 2ماده واحده صدرالذکر چنین ضمانت اجرایی پیشبینی نشده است و لذا چنانچه اشتباهاً چنین
حکمی نیز صادر شود فاقد اعتبار قانونی بوده و در هر صورت باید حکم پرداخت جریمه مطابق مقررات قانونی به
مورد اجرا درآید.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه