استعلام
-6در صورتی که دو نفر صاحب مشاعی پلاک ثبتی باشند و سپس هر یک با تنظیم اسناد عادی نسبت به انتقال
مفروزی سهم خویش اقدام نمایند و یکی از ایادی بعدی مدعی کسر سهم مشاعی از محدوده تصرفات خود باشد و
به همین اعتبار دعوای خلع ید مشاعی مطرح نماید ،آیا با وجود انتقالات به صورت عادی و تصرفات عملی چندین
ساله نامبردگان دعوای خلع ید قابلیت استماع دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-6با توجه به اینکه طبق ماده 22قانون ثبت اسناد و املاک کشور مصوب 1310با اصلاحات و الحاقات بعدی،
مالک کسی است که ملک در دفتر املاک به نام او ثبت شده یا ملک مزبور به او منتقل گردیده و این انتقال در
دفتر املاک به ثبت رسیده باشد و با عنایت به اینکه طبق رأی وحدت رویه شماره 682مورخ 1383/10/1
هیأت عمومی دیوان عالیکشور ،استماع دعوای خلع ید فرع بر اثبات مالکیت خواهان است ،طرح دعوای خلع ید
صرفاً با استناد به سند عادی قانوناً قابل پذیرش نیست.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه