استعلام
با توجه به آرای وحدت رویه دیوان عدالت اداری به شماره و تاریخهای 1371/4/30-59و 1375/2/29 -33
و ،1377/6/21-130چنانچه در پروندهای موضوع خواسته الزام به ایفای تعهد قراردادی شهرداری باشد و موضوع
آن تعهد نیز صرفا صدور یا تمدید پروانه ساختمانی باشد ،آیا رسیدگی به آن دعوی به اعتبار این که مستند آن قرارداد
است ،در صلاحیت محاکم عمومی حقوقی است یا بدین لحاظ که مبنای حقوقی دعوی الزام شهرداری به انجام یکی از
تکالیف و وظایف قانونی خود در ماده 55قانون شهرداری است ،در صلاحیت دیوان عدالت اداری میباشد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 38001/131/9016مورخ 1398/8/12به شماره ثبت وارده 1304مورخ
،1398/8/14نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اولاً ،شهرداری مجاز نیست تا تکالیف قانونی خود را به عنوان مابهازاء و در قبال یک تعهد قراردادی قرار دهد.
ثانیاً ،مستفاد از بند الف ماده 10قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392رسیدگی به
دعاوی علیه شهرداری در خصوص تخطی از وظایف قانونی آن نهاد ،در صلاحیت دیوان عدالت اداری است و ذکر
تعهدات قانونی شهرداری در قرارداد منعقده فیمابین شهرداری و شهروندان نافی صلاحیت دیوان عدالت اداری در
رسیدگی به دعاوی مزبور نمیباشد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه