استعلام
به موجب ماده 1206قانون مدنی زوجه در هر حال میتواند برای نفقه زمان گذشته خود اقامه دعوا نماید و بر
اساس ماده 47قانون حمایت خانواده مصوب 1391دادگاه در صورت درخواست زن یا دیگر اشخاص واجبالنفقه
میزان و ترتیب پرداخت نفقه آنها را تعیین میکند .چنانچه زوجه دادخواستی به خواسته صدور حکم بر محکومیت
زوجه به پرداخت نفقه آینده خود و فرزند مشترک مطرح نماید ،با لحاظ آنکه برای آینده ،نشوز یا عدم نشوز
زوجه محرز نیست و نشوز نیز مانع استقرار نفقه است آیا میتوان حکم بر محکومیت زوج صادر نمود؟ آیا در
فرض صدور حکم بر محکومیت زوج به پرداخت نفقه آینده زوجه ،این حکم میتواند مشروط و معلق بر عدم
نشوز زوجه در آینده باشد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولا ،با توجه به صراحت ماده 1206قانون مدنی مبنی بر استحقاق زوجه برای اقامه دعوا بابت نفقه گذشته ،صدور
حکم به پرداخت نفقه آینده صحیح نیست؛ ثانیا ،در خصوص حکم مقرر در ماده 47قانون حمایت خانواده مصوب
،1391دادگاه بدون صدور حکم به پرداخت نفقه ،صرفا میزان و ترتیب پرداخت را تعیین و اعلام مینماید و صرف
این امر به معنای صدور حکم به پرداخت نفقه نمیباشد تا مستلزم احراز تمکین زوجه در آینده باشد و اصولا احراز
امری برای زمان آینده ،در زمان صدور رأی امکانپذیر نیست.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه