مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۲۸۵

تاریخ نظریه:

استعلام

اینجانب معاون قضایی و دارای ابلاغ دادرسی دادگاههای کیفری یک و دو و دادگاه انقلاب هستم .با توجه به اینکه امر ارجاع از طرف رئیس حوزه قضایی به اینجانب محول شده است،آیا اختیار ارجاع پرونده به خودم را به عنوان دادرس دارم؟ -2آیا اینجانب بدون ارجاع پرونده و با توجه به اختیارات محوله میتوانم قبل از ارجاع شکواییه جهت بررسی وجود دلایل قابل اتکاء ،دستور اخذ استعلام صادر کنم؟

پاسخ اداره کل حقوقی

به موجب قاعده ذیل ماده 341قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392تحقیقات مقدماتی جرایمی که به طور مستقیم در دادگاه انجام میشود تابع مقررات مربوط به تحقیقات مقدماتی در دادسرا است؛ از طرفی مستفاد از مواد 66 ،65 ،64و 67قانون یادشده ،ارجاع به عنوان نخستین مرحله تعقیب ،اقدامی قضایی محسوب میشود و دادستان اختیار دارد که به منظور احراز وقوع یا عدم وقوع جرم و یا ضرورت یا عدم ضرورت تعقیب ،تحقیقات مقدماتی را انجام دهد؛ بنابراین و به موجب ماده 76قانون پیشگفته ،دادستان میتواند پیش از ارجاع کلی شکواییه ،انجام پارهای از اقدامات را از بازپرس تقاضا کند و بررسی ابتدایی موضوع و انجام استعلام پیرامون آن توسط مقام ارجاع پیش از ارجاع پرونده ،فاقد منع قانونی است. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضائیه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۲۸۵ مورخ ۱۳۹۸/۱۱/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد