مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۲۶۸

تاریخ نظریه:

استعلام

الف -در صورتی که متهم با وصف ابلاغ در جلسه رسیدگی دادگاه حاضر نشود تا بتوان از او تعهد کتبی بر عدم ارتکاب جرم یا انجام دستورات در مورد تعلیق گرفت و تعهدی هم از او بابت این موضوع در پرونده نمیباشد ولی شرایط ماده 40قانون مجازات اسلامی جهت تعلیق محقق است ،آیا دادگاه میتواند در رأی غیابی اجرای مجازات را به صورت ساده یا مراقبتی تعلیق کند؟ ب -آیا دادسرا میتواند از متهم تعهد کتبی بر عدم ارتکاب جرم در مدت معین یا انجام دستورات و تدابیر دادگاه بگیرد یا این که تعهد بایستی در دادگاه باشد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9012/1715/720مورخ 1398/08/08به شماره ثبت وارده 1268مورخ ،1398/08/11نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: الف -با توجه به اطلاق مواد 46و 48قانون مجازات اسلامی مصوب 1392ناظر به مواد 40و 41قانون موصوف، اخذ تعهد از مرتکب به شرح مقرر در بندهای »الف« و »ب« ماده 41قانون مذکور ،برای صدور قرار تعلیق اجرای مجازات نیز ضروری است؛ بنابراین صدور قرار مذکور به صورت غیابی مقدور نیست. ب -با توجه به آنچه در بند الف آورده شد ،در فرض سؤال اخذ تعهد از متهم مربوط به مرحله دادرسی و از جمله وظایف دادگاه محسوب میشود .بنابراین انجام مورد مذکور از سوی دادسرا منتفی است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۲۶۸ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۲۸ | مرکز حقوقی راهبرد