استعلام
آیا وکیل زوج در پرونده تمکین و نفقه که موفق به اخذ حکم بر الزام زوجه به تمکین شده و ایضاً حکم بر بیحقی
زوجه برای نفقه صادر شده است ،متعاقباً میتواند در دعوی طلاق ناشی از عسر و حرج وکیل زوجه باشد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 98/1084مورخ 1398/7/22به شماره ثبت وارده 1253مورخ ،1398/8/8
نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
با توجه به ماده 37قانون وکالت مصوب 1315که مقرر داشته» :وکلا باید بعد از استعفاء از وکالت یا معزول شدن از
طرف موکل یا انقضاء وکالت به جهتی از جهات وکالت طرف مقابل یا اشخاص ثالث را در آن موضوع بر علیه موکل
سابق خود یا قائم مقام او قبول نمایند و محاکم وکالت او را نباید در این مورد بپذیرند«؛ و ماده 82آییننامه لایحه
قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب 1334که طبق آن» :متخلف از مقررات ذیل به مجازات انتظامی
درجه 6محکوم خواهد بود -2 .در صورتیکه بعد از استعفا یا عزل از طرف موکل یا انقضاء وکالت به جهت دیگر
وکالت طرف موکل یا اشخاص ثالث را در آن موضوع علیه موکل سابق خود یا قائم مقام قانونی او قبول نمایند«،
میتوان گفت که منع قبول وکالت شامل موضوع واحد است؛ بنابراین در فرض استعلام که موضوع وکالت قبلی وکیل،
وکالت از زوج در دعوای الزام زوجه به تمکین و نفقه بوده؛ در حالیکه موضوع دعوای بعدی ،درخواست طلاق از
جانب زوجه است ،علیالاصول قبول وکالت زوجه از سوی وکیل سابق زوج در دعوای فعلی با توجه به تفاوت
موضوع دعاوی مطروحه ،فاقد منع قانونی است؛ مگر اینکه دعاوی قبلی مؤثر در دعوای طلاق باشد؛ مانند آنکه
دعوای طلاق به لحاظ عدم پرداخت نفقه مطرح شده باشد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه