مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۲۴۲

تاریخ نظریه:

استعلام

مرجع رسیدگیکننده در قرار کارشناسی تا چه زمانی حق ارجاع به هیأت کارشناسی بالاتر را دارد؟ آیا ارجاع به کارشناسی بالاتر نیازمند رد نظرکارشناسی سابق میباشد؟ در اتخاذ تصمیم نهایی ،اکثریت مجموع کارشناسان ملاک است یا هیأت کارشناسی؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9016/90/38001مورخ 1398/7/29به شماره ثبت وارده 1242مورخ ،1398/8/8نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: الف و ب -مستفاد از تبصره ماده 211قانون مجازات اسلامی مصوب 1392و مواد 280 ،166و 341قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و ماده 265قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379نظریه کارشناسی برای دادگاه در هر صورت اعم از این که طرفین پرونده نسبت به آن اعتراض داشته یا آن را مورد قبول قرار دهند ،طریقیت داشته و نه موضوعیت؛ این طریقیت تا آنجا است که برای قاضی رسیدگیکننده به پرونده ،قناعت وجدان و علم متعارف حاصل شود و از این رو چنانچه به تشخیص قاضی دادگاه )ذیربط( نظریه کارشناس یا هیأت کارشناسان )سه نفره( منطبق با اوضاع و احوال معلوم و محقق قضیه نباشد ،مانع قانونی در ارجاع امر به هیأت کارشناسان سه نفره و ...وجود ندارد و دادگاه براساس تشخیص خود رفتار میکند و چنان چه به تشخیص دادگاه نظر کارشناسی منطبق با اوضاع و احوال باشد ،صرف تقاضای یکی از طرفین پرونده الزامی برای دادگاه در ارجاع امر به هیأتی دیگر ایجاد نخواهد کرد. ج -در صورت ارجاع امر به هیأت کارشناسی با عنایت به ذیل ماده 258قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379نظر اکثریت هیأت ملاک عمل قرار میگیرد. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۲۴۲ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد