استعلام
با توجه به اینکه پاداش پایان خدمت و ذخیره مرخصیهای استحقاقی مستخدم متوفی ماترک محسوب نمیشود و صرفاً
با رعایت موضوع ماده 87و 86قانون استخدام کشوری قابل پرداخت میباشد:
-1در صورت نداشتن ورثه قانونی با وجود بدهی متوفی به بانکها و موسسات و اداره رفاه و ..تکلیف چه خواهد
بود؟
-2آیا وجوهات مربوطه در قالب بدهی مهریه قابل توقیف میباشد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9001/1053/12مورخ 1398/8/6به شماره ثبت وارده 1239مورخ
،1398/8/8نظریه مشورتی کمیسیون قوانین عمومی و بینالملل همسو با نظر کمیسیون قوانین مدنی این اداره کل به
شرح زیر اعلام میشود:
1و -2با توجه به تبصره 2ماده یک قانون پرداخت پاداش پایان خدمت و بخشی از هزینههای ضروری به کارکنان
دولت مصوب 1375در صورت فوت مستخدم ،پاداش موضوع این ماده )پاداش پایان خدمت( به وراث قانونی
مستخدم متوفی ،موضوع ماده 86قانون استخدام کشوری تعلق میگیرد؛ بنابراین ،با عنایت به اینکه تعلق پاداش
مزبور به ورثه داخل در ترکه قرار نگرفته است و این تعلق مستقیماً صورت میپذیرد ،بنابراین از شمول ماترک
مستخدم متوفی و احکام مربوط به آن خارج است و لکن در خصوص وجوه مربوط به ذخیره مرخصی استحقاقی
استفاده نشده کارمند متوفی با لحاظ ماده 107قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386و ماده 868قانون
مدنی ،وجوه مزبور داخل در ماترک بوده و دیون متوفی )اعم از مهریه و بدهی به بانکها و مؤسسات اعتباری و
ادارات رفاه( از محل مذکور )ماترک( وفق مقررات قابل تأدیه است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه