استعلام
-2با توجه به مقررات مندرج در تبصره 3ماده 50قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ،آیا اختیار اعطاشده به
دستگاههای مرتبط در تبصره 3از جمله دستگاههای کاشف و مامور وصول درآمدهای دولت ،شـامل قرارهای
صادرشده از طرف دادسرا میگردد؟ به عبارتی آیا دستگاههای کاشف میتوانند به قرار منع تعقیب صادره از دادسرا
اعتراض نمایند یا حق اعتراض اعلام شده صرفاً مربوط به احکام برائت دادگاه انقلاب است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9026/946/3011مورخ 1398/8/4به شماره ثبت وارده 1237مورخ
،1398/8/8نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
-2صرفنظر از اینکه در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392درخصوص چگونگی اعتراض به قرار منع
تعقیب صادره از سوی شعب دادسرای عمومی و انقلاب شهرستانها در مورد جرایم قاچاق کالا و ارز و اشخاصی که
حق اعتراض دارند ،مطلبی بیان نشده است و تبصره 3ماده 50این قانون نیز منصرف از فرض سؤال است ،با لحاظ
بندهای »ص« و »ض« ماده یک و ماده 38و تبصره آن از قانون مذکور و مواد 11 ،10و بند »الف« ماده 270قانون
آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392دستگاه مأمور وصول درآمدهای دولت )حسب مورد دستگاه ذیربط( به عنوان
مرجع استیفای حقوق قانونی دولت ،حق اعتراض نسبت به قرار منع تعقیب صادره از سوی دادسرا را دارا می باشد؛ لذا
ابلاغ قرار منع تعقیب به دستگاههای موصوف ضروری است؛ اما دستگاه کاشف و ضابطان دادگستری صرفاً اعلامکننده
جرم بوده و حق اعتراض به این قرار را ندارند و در نتیجه ابلاغ قرار منع تعقیب به آنان نیز منتفی است.
»ضمنا پرسشهای دیگر جداگانه بررسی و پاسخ آنها متعاقبا ارسال خواهد شد«.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه