استعلام
در خصوص تغییر غیر مجاز کاربری در اراضی زراعی و باغها ،حکم قطعی دایر بر قلع و قمع بنای احداثی صادر
گردید اما در مرحله اجرای حکم صادره مشخص میشود ملک موضوع دادنامه قبل از حصول قطعیت حکم وفق مصوبه
کمیته تصویب طرح هادی استان داخل در بافت روستا گردیده است .آیا چنین مصوبهای مانع از اجرای حکم قطعی
ولازم الاجرای صادره است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 1398191001363345مورخ 1398/7/24به شماره ثبت وارده 1228مورخ
،1398/8/1نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
مستفاد از مواد 9 ،2و 10قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 1374و اصلاحات و الحاقات بعدی و
بند »د« ذیل ماده یک و ماده 13آییننامه اجرایی قانون اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب
1386هیأت وزیران ،هدف مقنن از پیشبینی قلع و قمع در حکم دادگاه ،اعاده وضعیت ملکی به حالت کاربری سابق
)اولیه( است که در فرض استعلام با لحاظ تصویب طرح هادی روستا و خروج ملک مزبور از شمول قانون صدرالذکر
در نتیجه تغییر کاربری ملک ،اجرای حکم قلع و قمع بنا منتفی است و ضرورت احترام به مالکیت اشخاص موضوع
اصل چهل و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز اقتضای چنین نظری را دارد.
دکتر احمد رفیعی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه