استعلام
با توجه به ماده 327قانون امور حسبی مصوب ،1319در صورتی که وارث متوفی معلوم نباشد ،به درخواست
دادستان برای اداره ترکه مدیر تعیین میشود .با توجه به اینکه تعیین مدیر ترکه جزو صلاحیتهای هشتگانهی
مادهی 4قانون حمایت خانواده مصوب 1391و همچنین جزو موارد مندرج در بند »ت« مادهی 9قانون شوراهای
حل اختلاف مصوب 1394ذکر نشده است ،آیا تعیین آن با دادگاه حقوقی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی عام بوده و شامل کلیه امور و دعاوی حقوقی میشود؛ مگر آن چه قانونگذار به
صراحت در صلاحیت دیگر مراجع شامل دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف قرار داده است؛ از آن جا که امر
مربوط به ترکه در ماده 4قانون حمایت خانواده مصوب 1391جزء صلاحیتهای دادگاه خانواده احصاء نشده است
و از طرفی بند »ث« ماده 9قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394صرفاً صدور گواهی حصروراثت ،تحریر
ترکه ،مهر و موم ترکه و رفع آن را در صلاحیت شورای حل اختلاف قرار داده است؛ بنابراین تعیین مدیر ترکه
برای اداره ترکه متوفای بلاوارث موضوع ماده 327قانون امور حسبی مصوب 1319مشمول عمومات ماده 3
قانون امور حسبی است که حسب آن »رسیدگی به امور حسبی در دادگاههای حقوقی )در حال حاضر دادگاه عمومی
حقوقی( به عمل میآید«.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه