استعلام
نوجوانی حین انجام کار دچار حادثه و مصدوم میشود .ولی قهری طی سند رسمی مراتب گذشت منجز خود را نسبت
به کارفرما اعلام مینماید و پرونده در دادسرا مختومه میگردد .حال نوجوان مذکور رشید گردیده و دادخواستی را به
خواسته ابطال رضایتنامه رسمی فوق به طرفیت کارفرما و ولی قهری خود با استناد به عدم رعایت مصلحت خود
تقدیم مینماید .اولا،آیا اعلام رضایت ولی قهری منوط به احراز غبطه و مصلحت فرد نوجوان بوده است؟
ثانیاً ،با فرض عدم احراز غبطه و مصلحت توسط ولی قهری ،آیا موجبی جهت ابطال سند رسمی رضایتنامه وجود
دارد یا آن که نوجوان که حال رشید گردیده است صرفاً حق مراجعه به ولی قهری خود از جهت مطالبه خسارات ناشی
از عدم رعایت غبطه و مصلحت خود را دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9016/52/34001مورخ 1398/2/5به شماره ثبت وارده 120مورخ
،1398/2/7نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اولاً ،با توجه به مواد 1183 ،1180و 1184قانون مدنی ،ولی قهری نماینده قانونی مولیعلیه است و طبق ماده 354
قانون مجازات اسلامی مصوب 1392در صورتی که برخی از اولیای دم ،صغیر باشند »ولی آنان با رعایت
مصلحتشان حق قصاص ،مصالحه و گذشت دارد .«...توجه قانونگذار به موضوع رعایت غبطه و مصلحت صغار در
ماده اخیرالذکر تأکیدی است در جهت تکلیف ولی قهری در احراز غبطه و مصلحت صغیر و این به معنی احراز آن
)احراز غبطه مصلحت صغیر( از توسط مرجع قضایی نیست؛ مگر اینکه خلاف آن ثابت شود؛ لذا در فرض سؤال که
ولی قهری غبطه و مصلحت صغیر را در اعلام رضایت بدون دریافت وجه تشخیص داده است ،اقدام وی معتبر و نافذ
خواهد بود.
ثانیاًً ،اگر صغیر پس از رشد ،ادعا نماید که غبطه وی از جانب ولی رعایت نشده است ،مستنبط از ماده 1184قانون
مدنی از باب ضمان مدنی میتواند به ولی قهری مراجعه و طرح دعوا نماید ،ولیکن دعوا متوجه جانی نخواهد بود؛ زیرا
برای ولی در زمان مصالحه این حق وجود داشته و آثار قانونی آن ادامه دارد و چنانچه دادگاه عدم رعایت غبطه صغیر
از جانب ولی را احراز نماید ،علیه وی حکم مقتضی صادر مینماید.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه