مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۱۸۵

تاریخ نظریه:

استعلام

تنها ترکه متوفی یک باب خانه دارای سابقه ثبتی نیز است و میان وراث محجوری وجود ندارد.آیا وراث باید تقسیم ماترک را در دادگاه مطرح کنند یا این که میتوانند به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه و پس از اخذ رأی عدم افراز، درخواست فروش را به دادگاه تقدیم کنند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 980054مورخ 1398/07/14به شماره ثبت وارده 1185مورخ ،1398/07/23 نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: با عنایت به اطلاق ماده 300قانون امور حسبی مصوب 1319و تصریح رأی وحدت رویه شماره 719مورخ 20/2/1390هیأت عمومی دیوان عالی کشور ،تقسیم ترکه در صورت عدم تراضی ورثه امری است که محتاج رسیدگی قضایی است و باید در دادگاه به عمل آید؛ هرچند ترکه منحصر به یک یا چند مال غیرمنقول باشد .لذا در فرض سؤال که ناظر به تقسیم ترکه یک باب منزل مسکونی دارای سابقه ثبتی است و در میان وراث نیز محجوری وجود ندارد ،در صورت بروز اختلاف ،امر تقسیم در صلاحیت دادگاه است و موجبی برای استناد به قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوب 1357نمیباشد. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۱۸۵ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد