استعلام
-17جهت مطالبه مهریه از طریق اداره ثبت اسناد اقدام و اموال و دارایی زوج توقیف میشود و زوج از طریق اداره
ثبت ممنوع الخروج از کشور میگردد .حال زوج با تقدیم دادخواست تقاضای اعسار و رفع ممنوع الخروجی نموده
است با وصف این که در قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی دادخواست اعسار منوط به این است که حکم ماهوی
به محکومیت صادر شده باشد یا همانند مهریه همزمان با مطالبه مهریه دادخواست اعسار قابل پذیرش است ،آیا در
مراتب فوق نیز که حکمی وجود ندارد ،اعسار قابلیت استماع دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام بدون شماره مورخ 1398/7/13به شماره ثبت وارده 1165مورخ ،17/7/1398نظریه
مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
پاسخ سؤال -17در حال حاضر در اجرای مقرراتی مانند تبصره 3بند »ب« ماده 113قانون برنامه ششم توسعه
اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب ،1395دادگاه عمومی حقوقی به دعوای اعسار از تأدیه
مال موضوع اجراییههای ثبتی رسیدگی و حکم اعسار کلی یا جزئی )تقسیط( صادر مینماید؛ همچنین رأی وحدت رویه
شماره 723مورخ 27/10/1390هیأت عمومی دیوان عالی کشورکه بر اساس موادی از قانون اعسار مصوب
1313از جمله ماده 37این قانون صادر شده است ،با توجه به نسخ قانون مذکور به موجب ماده 29قانون نحوه
اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394دیگر قابلیت اعمال ندارد .شایسته ذکر است که مزایای حکم اعسار از تأدیه
مال موضوع اجراییههای ثبتی در تبصره 3بند »ب« ماده 113فوقالذکر آمده است
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه