استعلام
چنانچه مجازات حبس توأم با جزای نقدی با مبلغ بالا باشد؛ به نحوی که محکوم قطعاً به علت عجز از پرداخت ،در
حبس بدل از آن بماند ،صدور حکم به آزادی مشروط راجع به مجازات حبس اصلی چگونه خواهد بود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9026/982/1631مورخ 1398/07/15به شماره ثبت وارده 1157مورخ
،1398/07/15نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
در فرض سؤال که مجازات موضوع محکومیت از چند جنس مختلف )حبس و جزای نقدی( است ،در صورت
برخورداری محکوم طبق مقررات قانونی از آزادی مشروط ،این حکم فقط شامل »محکومیت حبس« است و
محکومیت دیگر )جزای نقدی( مشمول حکم آزادی مشروط نیست و لذا قابل اجرا است .لازم به ذکر است که مقنن در
ماده 58قانون مجازات اسلامی مصوب 1392به شرایط برخورداری از آزادی مشروط تصریح نموده و اشارهای به
جزای نقدی در مجازات حبس توأم با جزای نقدی ندارد .بنابراین صدور حکم آزادی مشروط را نمیتوان منوط به
پرداخت جزای نقدی کرد و با توجه به اینکه دستور )حکم( آزادی مشروط به محض صدور قابل اجراء است ،چنانچه
محکوم به علت عجز از پرداخت جزای نقدی به دستور دادگاه در بازداشت بماند ،مدت حبس بدل از جزای نقدی با
رعایت مقررات مربوط از تاریخ صدور حکم آزادی مشروط محاسبه میشود و در هر صورت صدور حکم به آزادی
مشروط در فرض سؤال منوط به پرداخت جزای نقدی نمیباشد و بدیهی است که در خصوص جزای نقدی وفق ماده
529قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392رفتار شود.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه