استعلام
شخص »الف« نسبت به خرید ملکی از مالک رسمی آن اقدام میکند در حالی که ملک دو سال قبل از این معامله در
تصرف و اختیار شخص دیگری است :حال چنانچه شخص خریدار به طرفیت متصرف مبادرت به طرح دعوی خلع ید و
مطالبه اجرتالمثل ایام تصرف کند،آیا از زمان مالکیت استحقاق دریافت اجرتالمثل را دارد؛ یا از تاریخ تصرف شخص
متصرف که دو سال قبل از خرید ملک است؟ چه نوع حقوقی به شخص خریدار منتقل میگردد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 980053مورخ 1398/07/08به شماره ثبت وارده 1140مورخ ،1398/07/14
نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
در فرض سؤال که ملک موضوع عقد بیع از دو سال پیش از بیع در تصرف شخص ثالث بوده است ،اولا ،مستند به
ماده 22قانون ثبت اسناد و املاک مصوب 1310با اصلاحات و الحاقات بعدی و رأی وحدت رویه شماره 682مورخ
1/10/1383هیأت عمومی دیوان عالی کشور ،استماع دعوای خلع ید و مطالبه اجرتالمثل فرع بر احراز مالکیت
خواهان )خریدار ملک( است؛ ثانیا ،مستند به بند یک ماده 362و ماده 337قانون مدنی ،خریدار صرفا از زمان تملک
مال میتواند مطالبه اجرتالمثل ایام تصرف نماید.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه