استعلام
به موجب بند »ز« ذیل تبصره ماده 3قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران ،اظهار نظر کارشناسی در
مورد جرایم پزشکی به عنوان مرجع رسمی به دادگاهها و دادسراها ،سازمان نظام پزشکی میباشد؛ اعم از هیأتهای
بدوی انتظامی شهرستان و هیات تجدیدنظر مستقر در این سازمان )مرکز استان(؛ با این توضیح که مرجع رسمی به
عنوان اظهار نظر در مورد جرایم پزشکی هیأتهای مذکور اعلام شده است.آیا بازپرس یا دادگاه میتواند قبل از جلب
نظر هیأت بدوی انتظامی و هیأت تجدیدنظر انتظامی استان ،ابتدا راجع به قصور پزشکی و جرایم مرتبط پزشکی از
سازمان پزشکی قانونی نظر بخواهد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 98/1083مورخ 1398/07/08به شماره ثبت وارده 1138مورخ ،1398/07/14
نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اولاً -هرچند مطابق بند »ز« ماده 3قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی ،یکی از وظایف سازمان مذکور اظهارنظر
کارشناسی در مورد جرایم پزشکی است که به موجب تبصره ) (3ماده 35این قانون ،هیأتهای بدوی انتظامی پزشکی
شهرستانها مرجع صالح به اعلام نظر کارشناسی است و نیز طبق تبصره ) (5ماده مذکور ،مراجـع قضـایی میتوانند
درصورت لزوم نظریه هیأت تجدیدنظر و یا هیأت عالی انتظامی پزشکی را اخذ نمایند ،اما نظریه کارشناسی مراجع
مذکور بر اساس تبصره ) (1ماده 41این قانون مشورتی میباشد و در هر صورت چنانچه بر خلاف ماده 166قانون
آئین دادرسی کیفری 1392با اوضاع و احوال محقق و معلوم مطابقت نداشته باشد ،قابل رد است .در هر حال نظریه
کارشناسی هیأتهای فوقالذکر برای مراجع قضایی جنبه طریقیت دارد و نه موضوعیت و لذا مرجع قضـایی ذیربط
میتواند موضوع را جهت کارشناسی به کارشناسان دیگر ارجاع نماید.
ثانیاً -تبصره 3ماده 35قانون سازمان نظام پزشکی صرفاً در مقام بیان آن است که نظر هیأتهای بدوی انتظامی در
رسیدگی به جرایم شاغلین به حرفه پزشکی و وابسته ،از اعتبار نظر کارشناسی برخوردار است و دلالتی بر اولویت یا
تقدم نظر این هیأتها در ارجاع امور ،از سوی مراجع قضایی ندارد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه