مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۱۳۰

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه در پرونده کیفری در مرحله تحقیقات مقدماتی برای متهم قرار تامین و قرار قبولی صادر شده باشد و سپس پرونده متهم احضار شود و بدون اعلام عذر موجه حاضر نشود،آیا میتوان دستور جلب متهم را صادر نمود یا این که صرفا میبایست به کفیل یا وثیقهگذار اخطار شود که متهم را تحویل دهند؟ چنانچه بتوان دستور جلب را صادر نمود، آیا میتوان هم زمان با آن به کفیل یا وثیقهگذار نیز اخطار نمود که متهم را تحویل دهد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9012/630/41000مورخ 14/7/1398به شماره ثبت وارده 1130مورخ ،1398/07/14نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: مستفاد از مواد قانونی مربوط به قرار های تأمین کیفری مذکور در فصل هفتم قانون آیین دادرسی کیفری 1392از جمله مواد 217و 230آن ،علیالاصول نتیجه عدم حضور متهمی که دارای کفیل یا وثیقهگذار است ،اخطار به کفیل یا وثیقهگذار جهت تحویل وی ظرف مهلت قانونی است؛ تصریح مقنن به امکان صدور دستور جلب همزمان محکومعلیه در ماده 500این قانون که ناظر به محکومعلیه است و نیز تصریح ماده 345به امکان جلب متهمی که در جلسه دادگاه حاضر نشده است ،مشروط به قید علت ضرورت حضور در احضاریه ،نشان دهنده اعتقاد مقنن به اصل مذکور و لزوم تصریح به استثناهای یاد شده است .بنابراین درصورتی که متهم دارای کفیل یا وثیقهگذار است و به رغم احضار در دادسرا حاضر نشود ،باید به کفیل یا وثیقهگذار اخطار شود تا وی را ظرف مهلت مقرر قانونی تحویل نماید .با این حال اصل سرعت در انجام تحقیقات مقدماتی و ملاک ماده 345قانون فوقالذکر ایجاب مینماید ،هرگاه بازپرس حضور متهم را در روز و ساعت معین لازم بداند و یا به علت دیگری تأخیر در حضور وی را منافی انجام سریع تحقیقات یا موجب اختلال در روند آن بداند ،با قید این ضرورت و نتیجه عدم حضور جلب خواهد بود ،علاوه بر اخطار به کفیل یا وثیقهگذار ،میتواند دستور جلب متهم را نیز همزمان صادر کند. دکتر احمد رفیعی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۱۳۰ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۲۸ | مرکز حقوقی راهبرد