مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۱۲۰

تاریخ نظریه:

استعلام

زوج یا پدر زوج تمام یا بخشی از ملک مسکونی یا تجاری متعلق به خود را به موجب صورت قباله عادی به عنوان مهریه به زوجه واگذارمینماید .حال چنانچه زوجه دعاوی را با موضوع الزام به تنظیم سند رسمی تحویل و خلع ید از ملک موضوع صداق به طرفیت زوج یا پدر وی با هر دو مطرح نماید ،آیا رسیدگی به این دعاوی که در قالب مطالبه بخشی از مهریه مطرح میشود ،در صلاحیت دادگاه خانواده است یا دادگاه عمومی حقوقی؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مورخ بازگشت به استعلام شماره 9016/63/38001مورخ 1398/07/09به شماره ثبت وارده 1120 ،1398/07/13نظریه مشورتی کمیسیون قوانین خانواده و امور حسبی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: در فرض سؤال که خواهان مبنای استحقاق خود نسبت به مال غیرمنقول را مهریه اعلام کرده است ،با توجه به اطلاق بند 6ماده 4قانون حمایت خانواده 1391و لحاظ حکم مقرر در ذیل ماده 12قانون یاد شده مبنی بر صلاحیت دادگاه خانواده محل وقوع مال غیرمنقول در دعاوی »مطالبه مهریه غیرمنقول« و نیز با عنایت به اینکه الزام به تحویل مهریه غیرمنقول ،ذیل عنوان کلی مطالبه مهریه قرار میگیرد ،لذا رسیدگی به دعاوی فرض سؤال در صلاحیت دادگاه خانواده است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۱۲۰ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۲۶ | مرکز حقوقی راهبرد