استعلام
در پروندهای با موضوع قتل عمدی ،پس از وصول استیذان و با توجه به دعوت از اولیای دم جهت اخذ درخواست
نهایی اجرای حکم و یا مصالحه ،احد از اولیای دم )مادر مقتول( با توجه به نحوه پاسخگویی و وضعیت ظاهری وی و
احراز داشتن اختلال روانی به پزشکی قانونی معرفی شده است و پزشکی قانونی نیز طی نظریهای اعلام داشته وی
دارای حالت جنون میباشد؛ لیکن شروع این اختلال دستکم از تاریخ معاینه میباشد؛ اما با توجه به کبر سن ولی دم
برای این شعبه تردید و شبهه ایجاد شده است که تاریخ شروع اختلال به زمان پیش از درخواست و مطالبه قصاص
بازمیگردد که مقدمه استیذان حکم قصاص نفس است:
آیا شروع اختلال روانی جنون پس از وصول استیذان و یا پیش از انجام استیذان در اعمال مقررات ماده 356قانون
مجازات اسلامی مؤثر است؟ به عبارتی آیا در صورت صدور حکم حجر ولی دم پس از وصول استیذان و حتی در پای
چوبهدار باید عملیات اجرایی متوقف و پرونده در راستای مقررات ماده 356قانون مجازات اسلامی مصوب 1392و
اخذ درخواست از ولی امر مسلمین به عنوان ولی مجنون ،نزد حوزه ریاست قوه قضاییه ارسال شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9073/4058/3480مورخ 1398/7/8به شماره ثبت وارده 1105مورخ
،1398/7/9نظریه مشورتی کمیسیون قوانین جزایی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
با توجه به ماده 347قانون مجازات اسلامی مصوب ،1392حق قصاص ،مصالحه و گذشت مذکور در ماده 354این
قانون شامل مراحل تعقیب ،رسیدگی و اجرای حکم است و در صورت عروض حالت جنون بر مجنیعلیه یا ولیدم در
هر یک از مراحل تحقیق ،محاکمه و اجرای حکم و حتی پس از انجام استیذان ،مقام رهبری ،ولی مقتول ،مجنیعلیه یا
ولیدم مجنون محسوب میشود و در اجرای حکم موضوع ماده 356قانون یاد شده ،پرونده باید حسب مورد نزد رئیس
قوه قضاییه یا مقامی که در این خصوص به وی تفویض اختیار گردیده ارسال شود.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه