مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۱۰۲

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا دادخواست اعسار از پرداخت محکومبه جزای نقدی موضوع قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392قابل پذیرش است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9031/26183/1مورخ 1398/07/07به شماره ثبت وارده 1102مورخ ،1398/07/09نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: اولا ،صدور رأی درباره تقسیط جزای نقدی ،مستلزم تقدیم دادخواست نمیباشد؛ زیرا اصولاً تقدیم دادخواست در امور مدنی و حقوق خصوصی اشخاص موضوعیت دارد و تقسیط جزای نقدی از شمول آن خارج است و قانونگذار هم تصریحی به لزوم تقدیم دادخواست در این خصوص نکرده است .شایسته ذکر است تعبیر قانونگذار در ماده 539قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392مبنی بر این که دادخواست تقسیط جزای نقدی از تاجر پذیرفته نمیشود ،صرف نظر از آن که کلمه دادخواست میتواند در معنای اعم )دادخواهی( به کار رفته باشد ،چون در مقام نفی پذیرش آن است ،نمیتواند دال بر لزوم تقدیم آن از سوی غیر تاجر باشد .ثانیا ،برابر ماده 51قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب ،1392در موارد سکوت این قانون ،قانون آیین دادرسی کیفری حاکم است و چون ،قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در خصوص تقسیط جزای نقدی ساکت است ،باید مطابق مقررات ماده 529قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و اصلاحات و الحاقات بعدی آن و با رعایت ترتیبات مقرر اقدام شود. دکتر احمد رفیعی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۱۰۲ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد