استعلام
با توجه به سکوت قانون ،آیا اعتراض ثالث اجرایی نسبت به آرای دادگاه کیفری دو وفق عمومات قانون آیین دادرسی
مدنی در صلاحیت دادگاه صادر کننده رأی بدوی است؟ یا این که با ملاکگیری از ماده 111قانون آیین دادرسی
کیفری ،در صلاحیت محاکم کیفری می باشد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9030/14550/721مورخ 1398/07/07به شماره ثبت وارده 1095مورخ
،1398/07/08نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
هرچند در پروندههای کیفری ،اعتراض ثالث نسبت به حکم بر اساس مواد 417و 418قانون آیین دادرسی دادگاههای
عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379موضوعیت ندارد ،اما شخص ثالث که مدعی حقی بوده و نسبت به رأی
دادگاه کیفری اعتراض دارد ،میتواند به عنوان متضرر از رأی مذکور ،مطابق تبصره 2ماده 148قانون آیین دادرسی
کیفری مصوب ) 1392تبصره یک ماده 215قانون مجازات اسلامی مصوب (1392اعتراض خود را به دادگاه کیفری
صادر کننده رأی تقدیم نماید و به جهت این که اصل موضوع تابع مقررات آیین دادرسی کیفری است ،رسیدگی به
اعتراض مزبور نیز تابع آیین دادرسی مذکور است و این امر متفاوت از اعتراض شخص ثالث نسبت به توقیف اموال
ناشی از قرار تأمین خواسته موضوع ماده 111قانون آیین دادرسی کیفری است و لذا اتخاذ ملاک از ماده قانون
اخیرالذکر در فرض حاضر صحیح نمیباشد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه