استعلام
شخص )الف( مال متعلق به دیگری را با حضور در دفترخانه اسناد رسمی به شخص )ب( که عالم به تعلق مال مورد نظر
به غیر بوده منتقل مینماید:
آیا وفق ماده 1قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر مصوب ،1308عمل رفتار ارتکابی فروش و خرید مال غیر
میباشد یا وفق ماده 8قانون مذکور عمل آنان مشارکت در جعل سند رسمی از طریق ثبت معامله تقلبی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 98/1075مورخ 1398/6/5به شماره ثبت وارده 1090مورخ ،1398/7/6نظریه
مشورتی کمیسیون قوانین جزایی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
عبارت »منتقل کند« در ماده یک قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر مصوب 1308اطلاق داشته و انتقال مال به هر
نحو اعم از آن که شفاهی یا کتبی باشد را در برمیگیرد و در صورت مکتوب شدن نیز ،اعم از آن است که با سند عادی یا
رسمی باشد؛ با وجود این در صورت انتقال مال غیر با سند رسمی ،عنوان جعل در اسناد رسمی موضوع ماده 8قانون
پیشگفته نیز بر رفتار مرتکب بار میشود و تعیین مجازات وفق مقررات تعدد معنوی جرم خواهد بود .شایان ذکر است که
در زمان تصویب این قانون ،مجازات جعل اسناد رسمی مذکور در مواد 102و 103قانون مجازات عمومی مصوب 1304
بیش از مجازات کلاهبرداری مذکور در ماده 238همین قانون بود و لذا هدف قانونگذار از درج ماده 8در قانون مجازات
راجع به انتقال مال غیر ،تشدید مجازات کسانی بود که مال غیر را با سند رسمی منتقل مینمایند.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه