مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۰۸۹

تاریخ نظریه:

استعلام

با توجه به اصلاح ماده 946قانون مدنی و تبصره اصلاحی که مقرر کرده زوجه استحقاق دریافت سهم خود از بهای عرصه و اعیان زوج متوفی تا زمانی که ترکه تقسیم نشده را دارد ،آیا گواهی حصر وراثتی که پیش از اصلاح ماده 946صادر شده ،در صورتی که ترکه تقسیم نشده باشد با تقاضای ذینفع قابل اصلاح است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 98/1078مورخ 1398/06/28به شماره ثبت وارده 1089مورخ ،1398/07/06 نظریه مشورتی کمیسیون قوانین خانواده و امور حسبی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: به موجب ماده 362قانون امور حسبی اصلاحی 1374/4/18گواهی حصر وراثت »تصدیقی مشعر بر وراثت و تعیین تعداد وراث و نسبت آنها با متوفی« است .همچنین فرض سؤال از ماده 309قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379که ناظر به مواردی است که در تنظیم و نوشتن رأی دادگاه سهو قلم رخ داده است ،خروج موضوعی دارد؛ لذا در این فرض که گواهی حصر وراثت پیش از تبصره الحاقی به ماده 946قانون مدنی مورخ 1389/5/26صادر و به قدرالسهم زوجه از ماترک برابر مقررات حاکم در زمان صدور تصریح شده است، لازمالاجرا شدن این تبصره موجب صدور رأی اصلاحی نخواهد بود؛ هرچند تقسیم ترکه با تحقق شرایط باید با لحاظ تبصره مذکور انجام پذیرد. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۰۸۹ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۱۸ | مرکز حقوقی راهبرد