مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۰۸۱

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه خواهان به طرفیت خوانده دادخواست استرداد اموالی را تقدیم دادگستری نماید و دلیل اثباتی وی صرف اتیان سوگند باشد و خوانده در مقام دفاع بیان دارد که در خصوص همین اموال خواهان در بازپرسی شکایت کیفری مبنی بر سرقت اموال مطرح نموده و قرار منع تعقیب وی به لحاظ فقدان ادله اثباتی صادر شده و قطعیت یافته است،آیا تمسک خواهان به اتیان سوگند به عنوان ادله اثباتی وی با این وصف موجب قانونی دارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

دادرس محترم محاکم حقوقی و دبیر نشست قضایی شهرستان رضوانشهر با سلام و دعای خیر؛ بازگشت به استعلام شماره /12د -الف مورخ 1398/6/27به شماره ثبت وارده 1081مورخ ،1398/7/6 نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: اولاً ،نظر به اینکه در دعوای کیفری ،مرجع رسیدگیکننده باید ارکان مادی و معنوی بزه انتسابی را ارزیابی کند و با عدم احراز هر کدام از آن ها حسب مورد قرار منع تعقیب و یا حکم برائت متهم را صادر نماید و ملازمهای بین عدم تحقق رفتار مجرمانه و یا عدم انتساب آن به متهم با عدم استحقاق خواهان در دعوای استرداد مال وجود ندارد .به عبارت دیگر وجود اموال مورد ادعای خواهان در ید خوانده ملازمهای با دستیابی خوانده از طرق مجرمانه به آن اموال ندارد؛ لذا صدور قرار منع تعقیب در فرض سؤال مانع از آن نیست تا خواهان با طرح دعوای حقوقی مبنی بر استرداد اموال مورد ادعا ،رسیدگی به دعوای خود را برابر عمومات حاکم بر رسیدگی های حقوقی از جمله مقررات ناظر به سوگند مطالبه نماید. ثانیاً ،هرگاه خواهان دلیلی جز سوگند نداشته باشد ،پذیرش درخواست وی بر اتیان سوگند از سوی خوانده وفق مقررات مواد 270به بعد قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و ماده 1335به بعد قانون مدنی فاقد منع قانونی است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۰۸۱ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۲۱ | مرکز حقوقی راهبرد