استعلام
در پروندههایی که مامورین مبارزه با مواد مخدر ضمن کشف مواد در پی تبانی با قاچاقچیان ذیمدخل ،بر خلاف واقع
در گزارش تنظیمی کشف مواد را کمتر از مقدار واقعی ذکر کنند یا پس از کشف ،بدون تنظیم صورتمجلس و
انعکاس ماوقع به مراجع قضایی ذیربط و سلسه مراتب فرماندهی خود و بدون دستگیری فرد یا افراد قاچاقچی ،کل
مواد مخدر مکشوفه یا مقداری از آن را برای خود تصاحب و متعاقبا اقدام به فروش یا بعضاً مصرف و یا کشف
بلاصاحب مقادیری از آن و ...نمایند ،کدام عناوین مجرمانه بر رفتار مامورین بار می شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 98099890611/6مورخ 1398/6/16به شماره ثبت وارده 1066مورخ
،1398/7/2نظریه مشورتی کمیسیون قوانین مواد مخدر و قاچاق این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اولا ،تشخیص و تطبیق اعمال با عناوین مجرمانه بر اساس محتویات پرونده و توسط قاضی رسیدگیکننده در هر
مورد ،به عمل میآید .ثانیا ،در فرض سؤال که مأمورین نیروی انتظامی )کاشفین مواد مخدر( با تنظیم گزارش خلاف
واقع ،مواد مکشوفه از متهم یا متهمین را به مقدار کمتر از میزان واقعی به مرجع ذیربط اعلام و یا بدون تنظیم گزارش
و دستگیری متهمین با تصاحب کل یا جزء مواد مکشوفه ،متعاقب کشف مواد مبادرت به »فروش مواد مخدر« یا
استعمال مواد مخدر مینمایند ،حسب مورد میتواند مشمول ماده 78قانون مجازات نیروهای مسلح مصوب 1382و
مواد 22 ،21 ،19 ،8 ،4و 23قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر با اصلاحات بعدی باشد ،شایسته ذکر است که
خصوص تعدد مادی یا معنوی عناوین مذکور حسب مورد مطابق عمومات مذکور در قانون مجازات اسلامی 1392
رفتار میگردد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه