مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۰۳۵

تاریخ نظریه:

استعلام

در خصوص ماده 41آییننامه مالی دهیاریها و تبصره ذیل آن: -1معرفی مسئول امور مالی دهیاری به شورای اسلامی تنها از اختیارات دهیار است یا سرپرست دهیاری نیز در دوران سرپرستی از این اختیار برخوردار است؟ -2آیا مسئول امور مالی دهیاری که با معرفی دهیار توسط شورای اسلامی دورههای قبل مورد تایید قرار گرفته است، با تغییر دهیار در دوره فعلی با توجه به تغییر ترکیب اعضای شورای اسلامی و ورود افراد جدید به شورا همچنان بدون معرفی توسط دهیار به شورای جدید بدون داشتن تاییدیه شورای فعلی میتواند به کار خود ادامه دهد و یا چون توامان با دهیار در مقابل شورا مسئولیت دارد ،در هر حال مصوبه تایید شورای فعلی را لازم دارد؟ -3آیا ادامه همکاری و اقدامات و امضاهای مسئول مالی دهیاری که مصوبه تاییدیه شورای اسلامی را در دورههای قبلی و فعلی نداشته و تنها منصوب یکی از دهیاران قبلی میباشد ،وجاهت قانونی است؟ -4آیا امتناع شورای اسلامی از تصویب بودجه و تفریغ بودجه دهیاری تنها به این علت که مسئول مالی دهیاری به عنوان تنظیمکننده بودجه و تفریغ آن بدون تایید آن ها بر سر کار است ،قانونی است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 3000/7/2864مورخ 1398/06/28به شماره ثبت وارده 1035مورخ ،1398/06/30نظریه مشورتی کمیسیون قوانین عمومی و بینالملل این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: -1با توجه به اصل تعطیل ناپذیری امور عمومی و لحاظ ماده 8اساسنامه ،تشکیلات و سازمان دهیاریها مصوب 21/11/1380هیأت وزیران ،انجام وظایف و اختیارات دهیار و از جمله پیشنهاد و معرفی مسئول امور مالی دهیاری به شورای اسلامی روستا )موضوع ماده 41آییننامه مالی دهیاریها مصوب 19/5/1382هیأت وزیران( توسط سرپرست دهیاری جز در مواردی که بر خلاف آن تصریح شده باشد ،از سوی سرپرست دهیاری بلامانع است. -2مادامی که دهیار جدید نسبت به اختیارات اعمال شده توسط دهیار قبلی در خصوص معرفی مسئول امور مالی دهیاری اقدامی که دلالت بر لغو تصمیم قبلی باشد ،صورت نداده باشد ،کماکان تداوم کار مسئول امور مالی دهیاری بلااشکال به نظر میرسد. -3با توجه به مفاد ماده 41آییننامه مالی دهیاریها که مقنن جهت قانونی بودن انجام وظایف مسئول امور مالی دهیاری دو شرط قائل شده -1 ،معرفی از طرف دهیار -2تأیید شورای اسلامی روستا؛ بنابراین چنانچه مسئول امور مالی دهیاری فاقد یکی از دو شرط لازم فوق باشد ،ادامه کار مسئول امور مالی دهیاری نمیتواند به جهت عدم رعایت قوانین و مقررات صحیح باشد. -4به نظر میرسد عدم تصویب بودجه و تفریغ بودجه توسط شورای اسلامی روستا به دلیل اینکه مسئول امور مالی دهیاری دارای تأییدیه شورای اسلامی مرقوم نیست ،قابل توجیه نمیباشد .بدیهی است در صورتیکه شورای اسلامی روستا در رأس مورد مقرر به وظیفه قانونی خود در مورد بودجه و تفریغ آن ،عمل نکند ،دهیار موظف است مراتب را وفق ماده 33آییننامه مالی دهیاریها مصوب 19/5/1382حسب مورد به مراجع ذیربط اعلام نماید دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۰۳۵ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد