مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۰۱۲

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا دو نفر شاهد موضوع ماده 506قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و ماده 8قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394میتوانند فقط دو زن باشند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 980046مورخ 1398/6/11به شماره ثبت وارده 1012مورخ ،1398/6/24 نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: با توجه به اطلاق »دعاوی غیرمالی« مذکور در بند »الف« ماده 23قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و اینکه با عنایت به ماده 14قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب ،1394 مطلق دعوای اعسار در زمره دعاوی غیرمالی است؛ بنابراین اثبات دعوای اعسار )اعم از اعسار از محکومبه و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی( هرگاه به استناد بینه شرعی باشد،گواهان باید دو مرد باشند .بدیهی است اثبات اعسار بر اساس دیگر ادله از جمله علم قاضی نیز ممکن است که در این صورت استفاده از شهادت زن به انضمام دیگر قراین میتواند مفید علم قاضی باشد. دکتر احمد رفیعی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱۰۱۲ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد