استعلام
با توجه به اینکه درقانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392موارد تعیین وکیل تسخیری مشخص شده است اما در
ماده 415این قانون به اینکه وکیل تعیین شده از سوی دادگاه برای اطفال و نوجوانان تسخیری است اشارهای نشده
است.
الف( آیا این وکیل تسخیری محسوب میشود؟
ب(آیا در وکالت موضوع این ماده نیازی به اخذ قرارداد بین وکیل و موکل میباشد؟
ج(آیا وکیل میتواند حقالوکاله اخذ نماید؟
د(آیا وکیل باید تمبر باطل نماید؟
)در ماده 4آییننامه اصلاحی ماده 10قانون تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارشناسان دادگستری میزان
حقالوکاله برای وکالت تسخیری یا معاضدتی دو میلیون ریال تعیین شده است/.ع
پاسخ اداره کل حقوقی
الف( اگرچه در ماده 415قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392در مورد وکیل تعیین شده از سوی مرجع
قضایی در فرض عدم تعیین یا عدم حضور وکیل ،واژه »تسخیری« استفاده نشده است ،ولی با توجه به تعیین وکیل
از سوی مرجع قضایی ،وکیل تعیین شده تسخیری محسوب میشود.
ب( مستفاد از تبصره 2ماده 190و مواد 348و 415قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392تعیین وکیل
تسخیری با مقام قضایی ذی ربط با لحاظ شرایط قانونی است و لذا وکلای تسخیری فاقد قرارداد وکالت با متهم یا
متهمان می¬باشند و حضور آنها جهت رعایت تشریفات شکلی رسیدگی الزامی است و در حقیقت دخالت وکیل
تسخیری در امر دادرسی به حکم قانون است و نه بر اساس قرارداد.
ج( وکیل تسخیری ،قراردادی با موکل خود ندارد تا بتواند از او حقالوکاله مطالبه کند؛ اما طبق قسمت اخیر ماده
348قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و ماده 4آییننامه اصلاح آییننامه اجرایی ماده 10قانون تشکیل
صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری مصوب ،12/2/1388حقالوکاله وکیل تسخیری دو میلیون ریال
است که پرداخت آن طبق ماده 9همان آییننامه توسط قوه قضاییه و از طریق کانون وکلا یا مرکز امور مشاوران،
وکلا و کارشناسان قوه قضاییه صورت میگیرد.
د( وکلای تسخیری ،قرارداد حقالوکاله ندارند تا بر اساس آن ،میزان حق¬الوکاله را قید و مبادرت به ابطال تمبر
علی¬الحساب مالیاتی کنند؛ در حالی که متن ماده 103قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1366با اصلاحات و
الحاقات بعدی و به ویژه تمامی بندهای سهگانه آن ناظر به حق¬الوکاله مقرر میان طرفین یا تعیین شده برابر تعرفه
مربوطه است.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه