استعلام
با توجه به مهلتهای اعتباری سه ماهه عنوان شده در ماده 34قانون حمایت خانواده مصوب 1391به منظور اجرای
گواهی عدم امکان سازش ،چنان چه زوج در مهلتهای مذکور جهت تسلیم گواهی به دفتر طلاق و حضور و تکمیل
مدارک و انجام تکالیف قانونی خود اقدام نماید؛ اما دفتر طلاق با عنوان احراز تحویل جهیزیه به زوجه و عدم بارداری
وی به لحاظ سکونت زوجه در خارج از کشور ثبت نهایی را خارج از مهلت شش ماهه انجام دهد،آیا طلاق رجعی ثبت
شده دارای اعتبار است و یا باید سند مذکور ابطال شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره ک 98/6/3مورخ 1398/06/15به شماره ثبت وارده 1007مورخ
،1398/06/24نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اولاً ،مستفاد از قسمت اخیر ماده 341قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و اصلاحات و الحاقات بعدی ،در
مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح شود .انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات
مربوط صورت گیرد .بنابراین در جرایمی که مستقیماً در دادگاه مطرح میشود مقررات تعقیب حاکمیت داشته و توسط
دادگاه قابل اعمال است و لذا با لحاظ اینکه مطابق ماده 79قانون فوقالذکر اصولاً صدور قرار ترک تعقیب از
اختیارات دادستان است ،در غیر مواردی که پرونده امر مستقیماً در دادگاه مطرح میشود ،دادگاه نمیتواند نسبت به
اعمال مقررات مربوط به ماده قانونی یاد شده اقدام نماید و تنها در موارد طرح مستقیم پرونده در دادگاه ،اختیار صدور
قرار ترک تعقیب را )در صورت وجود شرایط قانونی( تا پایان مرحله تحقیقات مقدماتی خواهد داشت.
ثانیاً ،مستفاد از مواد 341 ،21و تبصره 2ماده 427قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392دادگاه کیفری نیز در
صورت وجود شرایط مذکور در ماده 21قانون یادشده ،میتواند قرار اناطه صادر کند و منع قانونی در این خصوص
وجود ندارد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه