استعلام
با توجه به مهلتهای اعتباری سه ماهه عنوان شده در ماده 34قانون حمایت خانواده )به منظور اجرای گواهی عدم
امکان سازش( ،چنانچه زوج در مهلتهای سه ماهه تعیینشده جهت تسلیم گواهی به دفتر طلاق و حضور و تکمیل
مدارک نسبت به انجام تکالیف قانونی خود اقدام نماید؛ ولیکن دفتر طلاق با عنوان احراز تحویل جهیزیه به زوجه و
عدم بارداری وی به لحاظ سکونت مشارالیها خارج از کشور ،ثبت نهایی را خارج از مهلت شش ماهه انجام دهد ،آیا
طلاق رجعی ثبت شده دارای اعتبار است و یا باید نسبت به ابطال سند مذکور اقدام شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 1398168001042165مورخ 1398/03/13به شماره ثبت وارده 1006مورخ
،1398/06/24نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
مفاد ماده 34قانون حمایت خانواده 1391حکایت از این دارد که مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم
به دفتر رسمی طلاق »سه ماه« از تاریخ ابلاغ رأی قطعی یا قطعی شدن رأی است و طرفی که گواهی عدم امکان
سازش را به دفتر رسمی طلاق تسلیم کرده است ،چنانچه ظرف »سه ماه« از تاریخ تسلیم ،در دفترخانه حاضر نشود یا
مدارک لازم را ارائه نکند ،گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط است؛ بنابراین »دو مهلت سه ماهه« در این ماده
مقرر شده است .علیهذا مهلتهای مقرر در این ماده قانونی به منظور ارائه گواهی عدم امکان سازش به دفتر رسمی
طلاق و سپس اقدامات اجرایی لازم برای ثبت طلاق است؛ لذا در صورتیکه هر یک از زوجـین حسـب مورد در
مهلتهای یاد شده نسبت به انجام تکالیف مقرر در ماده 34قانون حمایت خانواده 1391اقدام نماید ،مهلت مذکور
قطع شده و اقدام سردفتر در ثبت طلاق خارج از این مهلتها فاقد اشکال قانونی است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه