مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا فرمانده انتظامی با درجه سرهنگ تمامی با فرض اینکه مدیر سازمان نیروی انتظامی است و رئیس زندان در شهرستانها مشمول ماده 308قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392میباشند و به جرایم ارتکابی آنها باید در محاکم مرکز استان رسیدگی شود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1با توجه به فلسفه وضع ماده 308قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392از جمله حرمت و شؤون و جایگاه مقامات اجرایی ،خصوصاً به کار بردن کلمه »مدیران« در ماده مذکور )مدیران مؤسسهها ،سازمانها ،ادارات دولتی (...فرماندهان نظامی و انتظامی شهرستانها که در واقع در حوزه خود ،مدیریت واحدهای تابعه را بر عهده دارند، مشمول مقررات ماده 308قانون مذکور میباشند و به اتهامات آنها حسب مورد در دادگاههای کیفری مرکز استان محل وقوع جرم رسیدگی میشود .بدیهی است چنانچه فرماندهی انتظامی شهرستان دارای درجه سرتیپ و بالاتر باشد ،مطابق ماده 307قانون فوقالذکر ،رسیدگی به اتهام آنها در صلاحیت دادگاه کیفری تهران )حسب مورد( خواهد بود. -2چنانچه رییس زندان در شهرستان ،رییس سازمان زندانها و اقدامات تربیتی در سطح شهرستان باشد از مصادیق رؤسای ادارات مذکور در ماده 308قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392محسوب میشود؛ لیکن صرف عهدهداربودن ریاست یکی از زندانها در حوزه شهرستان به معنای رییس اداره نمیباشد و لذا از شمول اشخاص مذکور در ماده 308قانون فوقالذکر خارج است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۱ مورخ ۱۳۹۸/۰۹/۰۵ | مرکز حقوقی راهبرد