استعلام
هرگاه زوج هنگام انعقاد عقد نکاح به صورت عادی یا به موجب شرط ضمن عقد نکاح متعهد شود چنان چه در آینده
ملکی خریداری نماید ،بخشی از آن را به زوجه انتقال و تملیک نماید .آیا چنین تعهدی با توجه به این که موضوع آن
هنگام عقد ،مجهول ،نامعین و غیر موجود است ،قانونی و صحیح است و یا آن که به سبب تعهد بر امری مجهول و
غیرمعلوم ،باطل است؟ در صورتی که قائل به بطلان چنین تعهدی باشیم ،آیا تعهد زوج مشمول ماده 1100قانون مدنی
خواهد بود و زوجه مستحق مهرالمثل است یا این که ماده مذکور فقط شامل مال غیر منقول موضوع مهریه میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9016/1221/34001مورخ 1397/12/19به شماره ثبت وارده 3332مورخ
،1397/12/19نظریه مشورتی کمیسیون قوانین مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
در فرض سوال که به عنوان مهریه بخشی از منزل مسکونی مانند دو دانگ آن هر زمان که زوج خریداری کند قرار
داده شده است ،به نظر میرسد مقصود زوجین آن است که زوج باید دو دانگ از منزلی را که برای سکونت خود و
خانواده خریداری میکند ،به زوجه تملیک نماید .با وجود این؛ تشخیص مصداق با توجه به شرایط و اوضاع و احوال و
قصد مشترک طرفین حسب مورد بر عهده مرجع رسیدگیکننده است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه