مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۷/۳۳۲۱

تاریخ نظریه:

استعلام

در صورتی که وکیل ماذون در اخذ مال بوده و پس از دریافت مال از رد آن به موکل خودداری میکند،آیا مرتکب خیانت در امانت کیفری شده یا این که چون مال از طرف موکل به وکیل سپرده نشده و خود او اقدام به گرفتن مال از شخص ثالث نموده،صرفاً ضمان مدنی دارد؟ به عبارتی ،در تحقق خیانت در امانت کیفری صرفاً باید مال از طرف شخص یا نماینده او به امین سپرده باشد؛ یا به هر نحو که شخص نسبت به مال امین محسوب شود در تحقق جرم کفایت میکند.

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 25مورخ 1397/12/12به شماره ثبت وارده 3321مورخ ،1397/12/18نظریه مشورتی اکثریت قوانین کیفری این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: در ماده 674قانون مجازات اسلامی 1375از واژه »سپردن« برای تحقق جرم خیانت در امانت استفاده نشده ،بلکه فعل مجهول »داده شده« به کار رفته است که البته »سپردن« ،فرد اجلای آن است در نتیجه آنچه مدنظر قانونگذار بوده وجود رابطه امانی به هر طریق اعم از قراردادی یا قانونی است .در نتیجه در فرضی که وکیل که امین محسوب می شود ،وکالت در اخذ مال داشته ،پس از دریافت مال از رد آن به موکل خودداری مینماید ،به شرط تحقق سایر شرایط مقرر در ماده مرقوم ،ممکن است علاوه برضمان نسبت به مال موصوف ،مرتکب جرم خیانت در امانت نیز شده باشد. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۷/۳۳۲۱ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۲۴ | مرکز حقوقی راهبرد