مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۷/۳۲۶۳

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه در تصادف خودرو و عابر پیاده ،حسب نظر کارشناس تصادف ،راننده خودرو و عابر هر یک به میزان پنجاه درصد مقصرتشخیص داده شوند و در این تصادف راننده خودرو و عابر مصدوم شده باشند: -1آیا عابر پیاده در جهت عدم رعایت نظامات دولتی باید دیه راننده خودرو را به میزان پنجاه درصد قصور پرداخت نماید؟ -2با توجه به ماده 26آییننامه تخلفات رانندگی آیا تفیهم اتهام به راننده خودرو به میزان پنجاه درصد انجام میشود یا صد درصد؟ با توجه به اینکه بیمه به میزان صد درصد دیه را از محل دیه بیمه راننده برداشت میکند.

پاسخ اداره کل حقوقی

-1مستفاد از ماده 452قانون مجازات اسلامی مصوب » 1392دیه« آثار و احکام ضمان و مسوولیت مدنی را دارا است و با لحاظ ماده 492این قانون در مسوولیت اشخاص در پرداخت دیه ،عابر یا راننده بودن تفاوتی ندارد و هر شخصی که نتیجه حاصله )جنایت( مستند به رفتار او باشد مسؤول پرداخت دیه خواهد بود و لذا در فرض سؤال که علت حادثه ناشی از تخطی مشترک راننده و عابر بوده است و منجر به مصدومیت هر دو شده است ،هر یک از راننده و عابر به میزانی که به موجب قانون مسوول میباشند دیه متعلقه را باید پرداخت نمایند .بدیهی است که توزیع مسوولیت با توجه به فرض حادثه با لحاظ مواد 526 ،453و 533قانون فوقالذکر ،حسب مورد صورت میپذیرد. -2در صورت وجود دلایل و توجه اتهام ،مقام قضایی باید وفق ماده 195قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392موضوع اتهام و ادله آن را به شکل صریح به متهم تفهیم کند و لذا در فرض سؤال نیز بازپرس با توجه به ادله موجود و میزان مسوولیت متهم ،اتهام وی را تفهیم مینماید و تفهیم اتهام بیش از میزان مسوولیت متهم فاقد وجاهت قانونی است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۷/۳۲۶۳ مورخ ۱۳۹۸/۰۹/۱۱ | مرکز حقوقی راهبرد