مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۷/۳۱۳۵

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه با معرفی کفیل یا وثیقهگذار توسط متهم و صدور قرار قبولی کفالت یا وثیقه ،متهم آزاد میشود و پس از از مدتی کفیل یا وثیقهگذار جدیدی به همراه کفیل یا وثیقهگذار قبلی و بدون حاضر کردن متهم در مرجع قضایی حاضر شوند و با توافق یکدیگر و بدون معرفی متهم ،درخواست رفع توقیف از وثیقه قبلی و جایگزینی آن با وثیقه جدیدی یا کفیل جدید بنمایند ،آیا به منظور عدول از وثیقه یا کفالت قبلی ضرورتاً باید متهم شخصاً یا به وسیله کفیل یا وثیقهگذار در مرجع قضایی حاضر شود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

با عنایت به ماده 508قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392کفیل یا وثیقهگذار میتواند درخواست تغییر کفیل یا وثیقهگذار و یا جایگزینی وثیقه را از مقام قضایی درخواست کند و با لحاظ ماده 229همان قانون ،چنانچه حضور متهم در موقع درخواست )تحقیقات ،دادرسی یا اجرای حکم( ضرورت نداشته باشد و مقام قضایی ملائت کفیل جدید را احراز کند یا وثیقه جایگزین معادل وثیقه قبلی باشد ،با توجه به مواد 221و 223و 224قانون یاد شده اقدامات لازم معمول و نسبت به صدور قرار قبولی کفالت یا وثیقه اقدام و از قرار قبولی کفالت و وثیقه سابقالصدور رفع اثر مینماید و در این صورت ضرورتی به حضور متهم نیست. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۷/۳۱۳۵ مورخ ۱۳۹۸/۰۹/۱۰ | مرکز حقوقی راهبرد