استعلام
آیا با تصویب قانون اصلاح قانون صدور مصوب 1397چک ظهرنویسی به صورت فیزیکی و سنتی منتفی شده است؟
در صــورت اقــدام بــه ظهرنویســی بــه صــورت فیزیکــی بــر اســاس قــانون جدیــد چــه آثــار حقــوقی بــر آن مترتــب
میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9016/1090/34001مورخ 1397/11/18به شماره ثبت وارده 3132مورخ
،1397/11/23نظریه مشورتی کمیسیون اجرای احکام مدنی همسو با نظر کمیسیون قوانین تجاری این اداره کل به
شرح زیر اعلام میگردد:
برابر تبصره 1ماده 21مکرر قانون اصلاحی قانون صدور چک مصوب ،1397دو سال پس از لازمالاجرا شدن این
قانون ،صدور و پشت نویسی چک در وجه حامل ممنوع است و ثبت انتقال در سامانه صیاد جایگزین پشت نویسی
چک در وجه شخص معین خواهد شد ،در نتیجه پس از اجرای مقررات مزبور صرفاً پشت نویسی که به طریق مقرر در
این قانون انجام شود ،معتبر میباشد و در صورتیکه پشت نویسی از طریق مذکور صورت نگرفته باشد از شمول
مقررات قانون یادشده خارج است و روابط طرفین تابع عمومات قانون مدنی خواهد بود .بدیهی است با توجه تصریح
تبصره 1ماده 21مکرر صدرالذکر »چکهایی که تاریخ صدور آنها قبل از زمان مذکور باشد ،تابع قانون زمان
صدور میباشد«.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه