مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۷/۳۱۱۹

تاریخ نظریه:

استعلام

به موجب ماده 96قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379خواهان مکلف است اسناد مورد استناد خود را برابر با اصل کرده و ضمیمه پرونده نماید .برخی خواهانها از ارائه اصل سند عاجزند؛ اما تقاضا دارند تصویر اسناد ضمیمه پرونده شود تا با دلایل دیگری همچون اقرار خوانده و یا شهادت شهود اصالت سند را ثابت نماید .چنان چه خواهان تصویر سند را بدون ارائه اصل پیوست دادخواست آن نماید و در متن دادخواست اعلام کند اصل آن را در اختیار ندارد ،آیا این امر با مشکل قانونی مواجه است؟ درصورت ارائه سندی که اصل آن در اختیار خواهان نیست ،تکلیف مرجع قضایی چیست؟ خاطر نشان میسازد اداره کل خدمات قضایی طی بخشنامه 9000/550/17628مورخ 1397/11/13دفاتر خدمات الکترونیک قضایی را از انضمام این اسناد منع کرده است.

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9019/174/630مورخ 1397/11/15به شماره ثبت وارده 3119مورخ ،1397/11/17نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: چنانچه تصویر سند ارائه شده توسط خواهان به علت در اختیار نبودن اصل آن قابل تصدیق نباشد ،در صورت تصریح خواهان به این امر با توجه به اینکه ممکن است از قرائن مثبته دعوای خواهان قرارگیرد ،میتواند تصویر سند پیوست دادخواست شود و موضوع منصرف از ماده 57قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379است زیرا در این صورت تصویر مذکور به عنوان »سند« مورد استناد خواهان قرار نگرفته؛ بلکه صرفاً به عنوان یک »قرینه« مورد استناد واقع شده است بدیهی است .دادگاه تنها بر اساس یک قرینه قضایی نمیتواند مبادرت به صدور حکم علیه خوانده نماید. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۷/۳۱۱۹ مورخ ۱۳۹۸/۰۶/۱۳ | مرکز حقوقی راهبرد