مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۷/۳۰۸۱

تاریخ نظریه:

استعلام

در وضعیت تعارض مودای گواهی شهود دو طرف پرونده ،چنانچه یکی از طرفین یک نفر گواه و طرف دیگر بیش از یک نفر گواه داشته باشد ،آیا ارزش اثباتی گواهی شهود هر دو طرف ساقط است یا تعداد بیشتر گواهان یکی از طرفین ،قاعده »اذا تعارضا تساقطا« را تحت الشعاع قرار میدهد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9026/1061/1631مورخ 1397/11/09به شماره ثبت وارده 3081مورخ ،1397/11/10نظریه مشورتی کمیسیون قوانین کیفری این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: بر اساس ماده 199قانون مجازات اسلامی 1392با رعایت ماده 209همین قانون ،به غیر از جرایم مستثنیشده در ماده 199یادشده ،نصاب شهادت شرعی در کلیه جرایم دو شاهد مرد است و بر اساس ماده 185همین قانون ،در صورت تعارض بین دو شهادت شرعی ،هیچیک معتبر نیست .بنابراین در فرض سوال که یکی از طرفین فقط یک شاهد تعرفه نموده است ،شهادت شرعی اقامه نشده و در نتیجه ،تعارض در شهادت شرعی نیز ایجاد نگردیده است .در مواردی مانند موضوع ماده 196قانون مجازات اسلامی 1392که قانونگذار بینه را از هر دو طرف پذیرفته ،با وجود تعارض دو بینه ،تساقط رخ میدهد و نوبت به تعداد بیشتر شهود نمیرسد. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۷/۳۰۸۱ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۱۴ | مرکز حقوقی راهبرد