استعلام
در اجرای ماده 186قانون مجازات اسلامی مصوب 1392موضوع اتیان سوگند گواه چگونه خواهد بود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9026/1048/1631مورخ 1397/11/08به شماره ثبت وارده 3066مورخ
،1397/11/08نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری ) (2همسو با نظر کمیسیون قوانین جزایی این اداره کل
به شرح زیر اعلام میگردد:
مطابق مواد 210و 323قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392شاهد پیش از شهادت باید سوگند یاد کند و در
مواردی که طبق ماده 186قانون مجازات اسلامی مصوب 1392حضور شاهد متعذر باشد ،گواهی به صورت مکتوب،
صوتی ـ تصویری زنده و یا ضبط شده با احراز شرایط و صحت انتساب معتبر است .در شهادت صوتی ـ تصویری به
صورت زنده از شاهد درخواست میشود که پیش از ادای شهادت به شرح ماده 323قانون آیین دادرسی کیفری
مصوب 1392سوگند یاد کند و در موارد مکتوب ،توجهاً به ماده 184قانون مجازات اسلامی مصوب 1392که
شهادت با نوشتن را نیز جایز میداند ،شاهد میتواند سوگند خود را طبق ماده 323قانون آیین دادرسی کیفری مصوب
1392مانند مفاد شهادت مکتوب کند و همچنین است در مواردی که شهادت به صورت صوتی ـ تصویری ضبط شده
است نظیر مورد مذکور در بند »پ« ماده 214قانون آیین دادرسی کیفری .در هر حال ،در صورتی که شاهد از اتیان
سوگند خودداری کند ،شهادت بدون ادای سوگند نیز طبق تبصره ماده 323قانون آیین دادرسی کیفری قابل استماع
است و ارزیابی اعتبار و ارزش آن با دادگاه است
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه