استعلام
در اعمال ماده 442قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392آیا اقدام عملی متهم در اعلام اسقاط حق پیش از مهلت
بیست روزه موضوعیت دارد؟ به عبارت دیگر چنانچه متهم خارج از مهلت بیست روزه به دادگاه مراجعه و اعلام
نماید از حق تجدیدنظرخواهی خود استفاده نکرده و به نوعی عملاً آن را اسقاط نموده و هم اکنون تقاضای اعمال
تخفیف دارد؛ با وصف عدم تجدیدنظرخواهی دادستان ،آیا موجبی برای اعمال تخفیف وجود دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9026/1021/1631مورخ 1397/11/2به شماره ثبت وارده 3038مورخ
،1397/11/6نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری ) (2این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اولاً ،فلسفه ماده 442قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392جلوگیری از تجدیدنظرخواهیهای بیمورد است
ازآنجا که اسقاط حق تجدیدنظرخواهی تا زمانی ممکن است که شخص حق تجدیدنظرخواهی داشته باشد ،بنابراین
اسقاط حق تجدیدنظرخواهی و تقاضای تخفیف باید در مهلت اعتراض باشد.
ثانیاً ،تا زمانی که پرونده در دادگاه صادرکننده حکم موجود است ،محکوم میتواند »درخواست تجدیدنظر« خود را
»مسترد« و تقاضای تخفیف نماید و پس از ارسال پرونده به مرجع تجدیدنظر یا فرجام ،استرداد درخواست موجب
تخفیف مجازات نخواهد بود و عبارت »با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم« در ماده فوقالذکر مؤید این مطلب است.
ضمنا اعمال ماده 442قانون آیین دادرسی کیفری در هر صورت منوط به تقاضای تخفیف در مجازات از سوی محکوم
است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه