استعلام
اولاً ،در صورتی که آخرین مدیران شرکت تجاری پیش از صدور حکم ورشکستگی اقدام به کارهایی کرده باشند که
منجر به ضرر شرکت و افزایش دیون و نهایتا ورشکستگی شرکت شود ،آیا از لحاظ مسئولیت مدنی قابل تعقیب
هستند؟ آیا کلمه ذینفع در ماده 143لایحه اصلاح قانون تجارت مصوب 1347فقط مربوط به بستانکاران شرکت
است یا این که شامل اداره تصفیه هم میشود؟
ثانیاً ،آیا جبران ضررهای معنوی احتمالی که به علت سوء مدیریت به شرکت وارد شده ،از طریق اداره تصفیه قابل
دادخواهی و وصول است؟ چنانچه هزینههای ورشکستگی بلاوصول وجود داشته باشد،آیا اداره تصفیه میتواند
ذی نفع تلقی شود و علیه مدیران دعوای مسئولیت مدنی ناشی از سوء مدیریت آنها مطرح نماید؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9015/866/80002مورخ 1397/10/30به شماره ثبت وارده 3013مورخ
،1397/11/2نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اولا ،صرفنظر از آنکه کلمه »ذینفع« مذکور در ماده 143لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347
شامل مدیر یا اداره تصفیه بشود یا خیر ،با عنایت به ماده 142قانون یادشده و ماده 418قانون تجارت ،اداره تصفیه یه
قائممقامی از ورشکسته میتواند علیه هر یک از مدیران یا مدیرعامل که ورشکستگی شرکت به نحوی از انحاء معلول
تخلف آنان از قانون یا اساسنامه یا مصوبات مجامع عمومی باشد ،اقامه دعوای خسارت کند.
ثانیا ،خسارات وارده به شرکت توسط مدیران که معلول تخلف از قانون یا اساسنامه یا مصوبات مجمع عمومی نباشد،
از قبیل اتلاف اموال شرکت ،تابع مقررات عام مسؤولیت مدنی است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه